DDV koledar

JanFebMarAprMajJunJulAvgSepOktNovDec
Avgust 2019
Nazaj na koledar dogodkov Natisni

14.08.2019 - Poročanje podatkov o menjavi blaga med državami članicami EU - INTRASTAT

 

Zadnji rok za poročanje podatkov o menjavi blaga med državami članicami – INTRASTAT:

·      za mesec julij 2019 za poročevalske enote.

 

Podatki se predložijo:

·      Finančni upravi Republike Slovenije – Finančnemu uradu Nova Gorica.

 

Na kratko o tem:

·      podjetje (poročevalska enota), ki je zavezano k poročanju v statistiko blagovne menjave (INTRASTAT), mora poročati odpreme blaga iz Slovenije v druge države članice EU in prejeme blaga v Slovenijo iz drugih držav članic EU;

·      podjetje (poročevalska enota) lahko podatke poroča (»elektronsko«) prek spletnega obrazca (spletna rešitev INTRASTAT) ali z izmenjavo elektronskih sporočil (preko sporočilnih vrst (MQ) sistema slovenske javne uprave na MJU ali preko ponudnikov storitev in rešitev elektronskega poslovanja;

 

·      podatki se poročajo po spletnem obrazcu (spletna rešitev INTRASTAT) ali z uvozom XML datoteke;

·      pogostost poročanja: 1x mesečno (do 12x letno);

·      rok poročanja: do 15. v mesecu za pretekli mesec;

·      koristna vsebina:

o  Metodološka spletna stran za Intrastat.

 

Podjetje je vključeno v INTRASTAT, če:

·      trguje z blagom s podjetji v drugih državah članicah EU, in

·      je skupna vrednost odprem blaga v države članice EU ali prejemov blaga iz držav članic EU v preteklem koledarskem letu presegla vključitveni prag.


Vključitveni prag
je vrednost blagovne menjave z državami članicami EU za posamezen tok blaga, nad katero je podjetje zavezano za poročanje za Intrastat. Tok blaga pomeni smer blagovne menjave (odpreme ali prejemi). Vključitveni prag znaša 220.000 EUR za odpreme blaga in 140.000 EUR za prejeme blaga.


V letu 2018 prišlo do spremembe metodologije raziskovanja Intrastat in v raziskovanje je vključena tudi prodaja blaga na daljavo. O prodaji blaga na daljavo govorimo, kadar dobavitelj odpošlje blago iz ene države članice v drugo državo članico osebi, ki ni davčni zavezanec (t.i. končnemu kupcu). Dobavitelj mora vrednost prodanega blaga na daljavo za podatke od januarja 2018 dalje vključiti tudi v Intrastat poročilo kot odpreme blaga.